Contact met uw bond
+31-(0)33-4953020


ACOM de bond van Defensiepersoneel

De ACOM behartigt de belangen van werknemers bij de (semi)overheid. In de Caribische regio van het Koninkrijk zijn dat medewerkers van:

 • Kustwacht Caribisch Gebied, 
 • Gevangeniswezen,
 • Brandweer,
 • Douane,
 • Immigratiedienst,
 • Politie,
 • Onderwijs en
 • directe medewerkers van de Rijksdienst Caribisch Nederland.                                              

In Nederland komt de ACOM (voornamelijk) op voor de belangen van:

 • personeel (militair en burger) van het ministerie van Defensie.

De ACOM werkt bij het Kustwachtoverleg en het Sectoroverleg BES (Caribisch Nederland) nauw samen met de Curaçaose vakbond STrAF en de Nederlandse politiebond ACP. Mede door deze samenwerkingsverbanden heeft de ACOM contacten op onder meer politiek en sociaaleconomisch niveau in de Cariben en in Nederland. Dit is nodig voor een optimale behartiging van ledenbelangen in alle landen van het Koninkrijk.

De ACOM is een vakbond die niet gebonden is aan een politieke partij, maar probeert samen te werken met alle politieke partijen in het belang van haar leden.

 


ACOM JOURNAAL ONLINE


NIEUWS


ARCHIEF

 • Wet ombudsman Aruba ligt al jaar klaar
  ORANJESTAD – Het wetsvoorstel voor de ombudsman en kinderombudsman ligt al sinds vorig jaar juli klaar bij het parlement. “Er is gewoon politieke wil nodig om dit te agenderen”, zegt parlementariër Marisol Tromp, gangmaker  van het project. Officieel is Tromp sinds haar aftreden als parlementsvoorzitter geen voorzitter meer van de bijzondere commissie die zij twee jaar... Read more »
 • Arubaanse wereldkampioen Morris: Succes is een keuze
  AMSTELVEEN – Jerry Morris (47) is een echte fighter. Een kickbokser. Geboren op Aruba. Opgegroeid in de Bijlmer. Hij is succesvol, maar kende een problematische gezinssituatie, zo beschrijft Jerry in zijn autobiografie ‘Succes is een keuze!’ Voor zijn zoon Jay Jay (17) wil hij het anders aanpakken. Eind juni gaan ze voor de eerste keer... Read more »
 • Ziekenhuis Curaçao kent chronisch materiaaltekort
  WILLEMSTAD – Toen zijn zwangere vriendin in het ziekenhuis lag en medicijnen nodig had, moest Eric Hoegee zelf op zoek: “Ik moest mijn vriendin achterlaten en apotheken op het eiland afgaan. In het ziekenhuis hadden ze de medicijnen niet meer, ook niet bij de apotheek van het ziekenhuis.” Familie en kennissen van patiënten moeten regelmatig... Read more »
 • ‘Voorlichting nodig bij legalisatie medicinale cannabis op Aruba’
  ORANJESTAD – Het is één van de meest spraakmakende thema’s in de huidige verkiezingsstrijd op Aruba: de vraag of het gebruik van cannabis voor medicinale doeleinden gelegaliseerd kan worden. De meeste politieke partijen zeggen voor te zijn. Maar zitten gebruikers daar ook op te wachten?  Tijdens het eerste lijsttrekkersdebat, eerder deze maand, gaven alle deelnemende... Read more »
 • Millerson: kwart bootvluchtelingen Venezuela is crimineel
  DEN HAAG – De ‘ongewenste migratie’ vanuit Venezuela is deze week onderwerp geweest van felle discussie tijdens het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO). De bijeenkomst in Den Haag is afgesloten met een afsprakenlijst. De parlementen van alle landen in het Koninkrijk spreken hun zorg uit over de penibele situatie in Venezuela. Ondanks het debat blijft een krachtig signaal... Read more »
 • Curaçaose bevolking achtergesteld door katholieke kerk
  LEIDEN – Bijna driekwart van de Curaçaose bevolking is jarenlang doelbewust beperkt in de kansen op vooruitgang. De katholieke kerk speelde daarin een belangrijke rol, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Het was een publiek geheim op het eiland, maar nu heeft de wetenschap het bevestigd. Met name het zwarte deel van de Curaçaose bevolking, buiten... Read more »
 • Gezaghebber Statia moet besluiten ondertekenen
  ORANJESTAD – Waarnemend gezaghebber Julian Woodley moet de democratisch genomen besluiten van het twee leden tellende bestuurscollege van Sint-Eustatius ondertekenen. Dat liet de rechter weten in het kort geding dat door gedeputeerden Charles Woodley en Derrick Simmons tegen de gezaghebber was aangespannen. Het voorlezen van het vonnis werd tijdens een live-uitzending van Radio Statia uitgezonden.... Read more »
 • Aruba mist weer deadline aanstelling ombudsman
  KRALENDIJK – Aruba was een opvallende afwezige op de conferentie van de Caribbean Ombudsman Association (CAROA), die deze week op Bonaire werd gehouden. Dat zeggen voorzitter Nilda Arduin, ombudsman van Sint-Maarten, en de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen. Van Zutphen is als ombudsman BES ook lid van CAROA en was deze keer gastheer van de... Read more »